Perl açık kaynak kodlu bir programlama dillerinden birisidir. Yani bu dilin kodlarını görebilir ve üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Bu dil ilk defa 1947 yılında Unix için geliştirilmiştir ama artık Linux için de kullanılmaktadır. C programlama diliyle oldukça benzer olan bu dil, scriptler oluşturmak için kullanılır. Ayrıca web sayfaları için uygulamalar geliştirilirken de Perl dili kullanılır. Sizin de işletim sisteminiz Linux dağıtımlı ise Perl dili işletim sisteminizin içerisine zaten olacaktır. Diğer işletim sistemlerinde kullanmak içinse Perl Client yüklemeniz gerekiyor.

Opencart: Opencart Nedir?

Perl Nasıl Kullanılır?

Perl kullanmak için eğer işletim sisteminiz Unix ya da Linux değilse önce Perl Client yüklemelisiniz. Bu programlama dili ile ilgili Türkçede çok fazla kaynak bulamayabilirsiniz. Çünkü Türkiye’de en az kullanılan programlama dillerinden birisidir. Ama İngilizce biliyorsanız pek çok İngilizce kaynak bulunuyor. Bulabileceğiniz en iyi kaynaklardan birisi de http://learn.perl.org sitesidir. Bu sitede Perl’in ilk seviyelerinden başlayarak nasıl kullanılacağı hakkında pek çok bilgi ve alıştırma bulabilirsiniz. Pearl Client’ı kurduktan sonra da bir terminal ekranı göreceksiniz. Bu ekrandan perldoc komutunu tıklarsanız sizin karşınıza bütün takıldığınız sorularda yardımcı olacak bir kaynak daha olacak.

Yazılım Rehberi: Yazılımın Faydaları

Perl En Çok Ne İçin Kullanılır?

Eğer en çok metin işleme ve sıralar ifadeler gibi konular üzerinde çalışıyorsanız Perl dili sizin çok işinize yarayabilir. Yorumlayıcı bir dil olan çoğu fonksiyonu kullanmada çok başarılıdır. Türkiye’de çok yaygın olmadığı ve geliştiren kişi sayısı da az olduğu için bu dili kullanıp geliştirmek isterseniz kazancınız çok yüksek olabilir. Skaler değişkenler, özel tablolar ve diziler Perl dilindeki temel değişkenlerdir. Programlama dillerinde kendini geliştirmek ve bu konuda gerçek bir fark yaratmak isteyen herkes Perl öğrenmelidir. Mesela dinamik ve etkileyici bir web sayfası yazmak isteyen birisi Perl ile çok başarılı olur. Çok karmaşık ve işlevsel kodlar yazılabildiği için bu dili genel olarak yüksek seviyede kodlama bilgisi olan birisi kullanabilir. Hatta bu dille neredeyse bir işletim sistemi bile yazılabilir.

Laravel: Laravel Nedir?

Perl Dilinin Diğer Dillerden Farkları

Perl dilinin diğer programlama dillerinden en önemli farkı sunucu tarafından yorumlanabilen bir dil olmasıdır. Bu fark Perl dilinin temel özelliğidir, çünkü en önemli farkı olarak kabul edilir. Mesela javascript dilinde bir söz dizimi HTML kodunun içinde görünebilir. Ama Perl dilinde durum değişir. Burada söz dizimi HTML’nin içerisine gömülüdür ve görünmez. Şu an Perl dilinin çok daha geliştirilmiş ve çok fazla özelliği olan sürümleri de piyasada. Metin dosyalarını yüklemede çok sayıda özelliği olan bu dil, çok hızlı bir şekilde yazılması gereken programlama sorunlarında kullanılmak için oluşturulmuş. Aynı zamanda bu Perl2in makineye çevrilen bir dil olmamasını da açıklıyor, Perl’i bir yorumlayıcı olarak tamamlamak daha doğru olur. Perl’i işlevsel ve özel dillerden biri yapan bir diğer özellik devasa bir kütüphaneye sahip olması. Ayrıca kütüphanenin düzenlenmesi de oldukça başarılı. Farklı donatım programları için bir Perl yorumlayıcısının her zaman bulunabilmesi bu dille yapılan kodların taşınabilme özelliğini geliştiriyor. Bütün bu özellikleri ile bilgisayar programcılarının en sevdiği dillerden birisidir.